Workshop vertaalcirkel

Een groot verschil tussen de resultaten op de methodetoetsen en de Cito toets rekenen, moeite met contextopgaven en rekentaal? Een herkenbaar probleem voor veel leerkrachten én leerlingen. Veel kinderen hebben moeite met het toepassen van geleerde rekenstrategieën en kennis in contexten. Toch is dit juist de vaardigheid die we ze willen leren om opgedane kennis ook te kunnen gebruiken in de dagelijkse praktijk en in hun vervolgonderwijs. In deze workshop zijn  we aan de slag gegaan met de ‘vertaalcirkel’.  Een middel om met de hele groep meer inzicht te creëren en kinderen zelf de vertaalslag te laten maken van context tot bewerking. Na een theoretische kennismaking met de modellen uit het protocol ERWD wordt het werken met de vertaalcirkel verhelderd. Er wordt gezamenlijk geoefend met het toepassen hiervan op methode opgaven en we maken de link naar de rekenles uit de eigen methode. Aan het eind van de workshop maken we een  lesvoorbereiding met de vertaalcirkel om de volgende dag te gebruiken in de eigen groep.

Kleuters 5 Kleuters 4 kleuters 2

 

kleuters 1

 

 

 

 

 

 

foto 1foto 2

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *